Op 30 september werd in het pand van Webservices.nl de aftrap gegeven van een reeks van drie inspirerende seminars met Jaap Schokkenkamp van Thuiswinkel.org als dagvoorzitter. Webwinkeliers hebben zich massaal aangemeld voor de kennismiddagen die Webservices.nl, MultiSafepay, Mindstretch en Van de Scheur Logistiek organiseren. Dit alles om adviezen te krijgen om de conversie binnen een webshop te verhogen op het gebied van datakwaliteit, e-Fulfilment en betaalmethoden.
Boodschap van de experts was met name zorg voor een snelle bestelprocedure via de gewenste bezorgmethode, betaal veilig en snel en probeer de klant vast te houden door simpele structuur en navigatie. Om dit te realiseren kwamen o.a. de nieuwste koppelingen binnen het nog altijd groeiende Magento platform aan bod. Zo voorkomt de AdresCheck al snel 3 à 4% aan retouren en maakt het de besteller gemakkelijk om gegevens achter te laten. De RiskCheck verhoogt het zicht op financiële risico’s, en kan eenvoudig als stoplicht ingezet worden om achterafbetaling al dan niet aan te bieden.
Op financieel gebied is de GarantieCheque in aankomst. Door een gegarandeerde betaling vanuit de payment service provider, kan achterafbetaling zonder risico’s worden aangeboden door een webwinkelier.
e-Fulfilment is de laatste ontwikkeling op logistiek gebied. Met haar Track & Trace technologie kan de klant op elk moment de status achterhalen van de gemaakte bestelling. Een geweldig instrument om de vragenstroom richting klantenservice te reduceren.
donderdag 9 december 2010
maandag 6 december 2010
Google’s Gmail in Top 3 Webservices VS
Er zijn weinig diensten die ik bijzonder intensief gebruik waar ik nog nooit echt over geklaagd heb. Gmail is er één van. Een half jaar geleden had ik nog een discussie met een fervent hotmail-gebruiker. Ze geloofde niet in de ‘conversatie-gedachte’ en dacht écht dat hotmail handiger was. Ze is inmiddels ‘overgestapt’.
Recente cijfers uit de VS (vorige week op TC) over het gebruik van de grote webmaildiensten van comScore laten zien dat Google’s Gmail aan terrein wint. Yahoo Mail staat veilig bovenaan met 106 miljoen unieke bezoekers. In 2009 is het bezoek aan Gmail met 25 procent gestegen naar 37 miljoen. Het aantal unieke bezoekers aan AOL daalde met 22 procent (nét minder dan Gmail: 36,4 miljoen), Hotmail steeg met 8 procent (47 miljoen) en Yahoo Mail met 16 procent. Gmail is sinds juli dit jaar ‘out of beta’.
Google heeft Gmail geïntegreerd met Google Labs (pluspunt voor toename gebruik 1) en de mailstorage is oneindig (7361 mb and counting, pluspunt voor gebruik nummer 2). Zo zou ik even kunnen doorgaan, maar ik geloof het wel. Het is een kwestie van tijd voordat Gmail Hotmail inhaalt. Yahoo Mail lijkt nog even ‘safe’.
Interessante afsluitende opmerking op MarketingCharts over e-mail marketing:
”The news came as a point of vexation [irritatie, MvdB] for some email marketers; as it is, 20% of opt-in mail still fails to find inboxes, and Gmail is among the toughest inboxes to penetrate in the US, according to a Return Path study.”
Twitter, YouTube en Flickr als retro webservices
Hoe zou het zijn als diensten als Twitter, Facebook en YouTube waren bedacht in een tijd dat we nog geen internet hadden en we het moesten doen met boeken. De gedachte inspireerde in ieder geval Stéphane Massa-Bidal die een serie "vintage-styled boekomslagen" heeft ontworpen die zeer tot de verbeelding spreken. Vintage meets modern technology en gebruik je eigen fantasie om de cover uit die tijd te begrijpen.
donderdag 2 december 2010
Webservices koop en maak je, SOA kies je
De keuze om SOA toe te passen moet gebaseerd zijn op de eisen en wensen van de business, net als alle andere inrichtingskeuzes die binnen het ict-domein worden gemaakt. De drijvende kracht achter deze keuzes zullen altijd de bedrijfsdoelstellingen moeten zijn. Beoogde voordelen die SOA biedt zijn flexibiliteit, betere besluitvorming, betere kostenbeheersing en het eenvoudiger kunnen aanpassen van het bedrijfsproces.
Maar het kopen van een pakket met webservices, of de keuze om elke integratie met behulp van webserviceswebservicesarchitectuur binnen een organisatie speelt en die ook in het geval van SOA van doorslaggevend belang is om de beoogde voordelen te kunnen bereiken. te doen, is niet de juiste stap om deze voordelen te realiseren. Deze voordelen kunnen pas bereikt worden als er op meerdere gebieden de juiste inrichtingskeuzes worden gemaakt; de ondersteuning door is hier maar één mogelijke keuze in. En zoals met alle inrichtingskeuzes, is het bepalen van het doel en de weg om daar te komen essentieel om het optimale effect te bereiken. Dit is de rol die
Architectuur is verantwoordelijk om de vertaling te maken van bedrijfsbeleid naar ict-beleid. Dit beleid geeft richting aan de manier waarop de servicegeoriënteerde gedachte optimaal kan bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Daarbij spelen verschillende vraagstukken op verschillende architectuurdomeinen een rol in het kiezen van een juiste inpassing van service-oriëntatie.
In het bedrijfsarchitectuurdomein gaat het met name over de bedrijfsstrategie en -processen. Daarin moet kritisch gekeken worden welke procescomponenten in aanmerking komen om als service ingezet te worden. Hierbij zal vanuit businessperspectief nagedacht moeten worden over componenten die binnen het bedrijf op meerdere plekken gebruikt worden en die mede bepalend zijn voor bijvoorbeeld het bereiken van de doelstelling om snelle wijzigingen door te kunnen voeren.
In het domein van informatiesystemen en integratie zijn vooral de technische mogelijkheden en beperkingen van belang. Lang niet alle systemen lenen zicht voor het werken op basis van services. Niet elk systeem kan diensten aanbieden die stateless en contextloos zijn, of waarin operaties op het gewenste niveau te scheiden zijn. Op integratieniveau is een service ook lang niet altijd de meest wenselijke oplossing. Performance-eisen bij realtime toepassingen of hoog-volume transacties kunnen redenen zijn om vooral niet te kiezen voor een op standaarden gebaseerde webservice-integratie, maar om voor een voor het specifieke doel meest optimale integratie te gaan.
In het infrastructuurdomein is het vooral van belang om te kijken naar de mogelijkheden om services beschikbaar te stellen, te beveiligen, te beheren en te verzekeren dat ze voldoen aan de specifieke eisen met betrekking tot beschikbaarheid. Goede services zijn feitelijk mini-applicaties. Vanuit een beheerperspectief moeten er nu dus niet enkele tientallen applicaties beheerd worden, maar honderden tot duizenden services. Dit vraagt om een andere inrichting van beheer en het selecteren van de juiste hulpmiddelen hierbij om te zorgen dat de continuïteit van services gewaarborgd is. Want als een service die door meerdere afnemers wordt gebruikt plotseling niet beschikbaar is, dan is de impact ook direct groot.
Dit zijn allemaal redenen om vooraf goed na te denken waar een service oriented architecture toegevoegde waarde biedt aan de organisatie. Er zullen gefundeerde keuzes gemaakt moeten worden en de gevolgen van deze keuzes zullen goed overwogen moeten worden. Dit vereist een sterk architectuurbeleid, waarin beleid helder geformuleerd wordt en besluitvorming goed ingericht is. Zonder een helder architectuurbeleid is de kans op een wildgroei aan services groot, met als gevolg beheerproblematiek en uiteindelijk een verminderd vertrouwen van de business in het SOA-concept.
Een goed architectuurbeleid richt zich ook niet alleen op de ict-kant van het verhaal. Het betrekken van de business, door het beleggen van de juiste verantwoordelijkheden rondom eigenaarschap bijvoorbeeld, is hierin essentieel. In elke architectuur is stakeholdermanagement essentieel, bij SOA is dat zeker niet anders. De kracht van services is juist dat het business en ict over dezelfde services kan laten praten.
Een goed architectuurbeleid voorkomt ook dat het complete ict-landschap onnodig wordt verbouwd tot losse services, terwijl dat absoluut niet nodig is voor het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Goed architectuurbeleid zorgt voor het inzetten van service-oriëntatie waar het waarde toevoegt.
Architectuur is dus de drijvende kracht achter een succesvolle SOA. Eerst goed nadenken wat de doelstelling is die wordt nagestreefd, hoe en waar dit uitgevoerd kan worden en hoe dit beheersbaar gehouden moet worden, daarna pas starten met implementatie.
(Bron:www.computable.nl)
Abonneren op:
Posts (Atom)